Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва новият археологически сезон в Рациария

Снимка: Красимир Каменов

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България.
400 000 лева са осигурени от Министерството на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария, обясни научният ръководител на проучването доц.д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. 
"Това е ежегодното проучване на римските императорски терми, най-голямата римска баня в България, една структура, архитектурна, която е с площ над 9 декара и която за щастие се превърна в национална кауза, вече съвсем спокойно можем да го кажем, така, както беше в Република Северна Македония, както е в Сърбия от десетки години най-големите обекти, които имат и сериозни останки, са си приоритет на държавата и на Министерството на културата. През 2013 година Министерството на културата иницира да бъдат възстановени редовните проучвания, вече 12-ти сезон, ние имаме реални резултати..."
Археологическите разкопки ще продължат 3 месеца, през които 1/3 от римската баня ще бъде проучена до нивото, до което се очаква по-късно да бъде експонирана. 
По публикацията работи: Стефка Павлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна