Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна спира плащанията по външния си дълг

Снимка: pixabay

Украйна обяви, че спира плащанията по външния си дълг, предаде Ройтерс. Това става след решение на правителството, което се позовава на подписан вчера закон от президента на страната Володимир Зеленски, в чийто текстове се допуска подобни действия. Мярката е част от плановете за преструктуриране на задължения на страната на стойност 20 млрд. долара на фона на продължаващата война, започнала след инвазията на Русия преди близо две години и половина, посочва БТА.

В решението на правителството, прието в сряда, се казва, че Украйна "временно ще спре" плащанията от 1 август. По този начин Украйна няма да плати купонно плащане от 34 милиона долара дължимо днес по еврооблигации с падеж през 2026 г. Това се случва, въпреки, че на правителството беше дадена възможност за отсрочка от 10 дни.

Въпреки че официално тези действия отбелязват обявяването на нов фалит на Украйна, те е малко вероятно е да предизвикат опасения на дълговите пазари.

Украинските обявиха на 22 юли, че е постигната сделка за преструктуриране, която притежателите на облигации се очаква официално да одобрят през следващите седмици. Предложението ще доведе до 37 на сто номинално намаление на неизплатените международни облигации на Украйна, спестявайки на Киев 11,4 милиарда долара плащания през следващите три години, каквато е продължителността на програмата на страната с Международния валутен фонд, според изявления на правителството.

Въпреки че преструктурирането ще намали номиналната стойност на международния дълг на Украйна с една трета, нейните финанси ще останат под силен натиск.

Това е вторият път от десетилетие, в който руска инвазия принуждава Украйна да премине през преструктуриране на дълга, като последното беше през 2015 г., след като Москва анексира Крим.

Неизпълнението на задълженията, подобно на подобна ситуация през 2015 г., се очаква да бъде краткотрайно и да има минимално дългосрочно въздействие, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна