Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър "Феникс", където различията изчезват

| обновено на 01.08.24 в 11:12
4
Снимка: Театрална формация "Феникс"

В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Пламена Янкова, ръководител на театрална формация "Феникс". Тя разказа за прераждането на формацията и за това как младежи с и без увреждания преодоляват границите помежду си чрез театралното изкуство.

Театър "Феникс" се ражда на 9 септември 2009 г. Идеята за театър за хора с увреждания е първоначално дадена от Стефка Маринова. Тя решава, че иска да направи нещо в полза на хората с увреждания и започва да събира хора с различни проблеми – сензорни, ментални и физически, които се съвместяват с хора без ментални потребности. Първите стъпки на формацията датират още от 2003 г., когато започват с театрални проекти. Те преминават през дълъг път на изпитания, оценка, опит и преживявания.

В края на 2022 г. формацията получава съобщение, че е спечелила проект по програма за съживяване на дейността. Това поставя началото на нови предизвикателства. 

Екипът търси нови млади актьори, които да се ангажират с проекта, но това се оказва трудна задача, защото много от тях или завършват и са разпределени, или са изключително заети. 

В последния момент се появява една дама – Искра Иванова, която предлага сценарий, разработен по разказите на Стефан Цанев – "Как Антарктида се разтопи и после пак замрази за два дни". Така трупата отново тръгва по пътя на развитие и нови творчески успехи.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимките са предоставени от Театрална формация "Феникс"
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна