Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуство срещу дискриминацията на хора с умствени затруднения

Инициативата "Пресичащи светове" среща света на импровизационния театър с житейските истории на хората с умствени увреждания. Иванка Богданова, психолог и специален педагог от Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, разказва за проекта в "Нашият ден".  

Целта на инициативата е по един нестандартен и креативен начин да бъде преодоляна стигмата и дискриминацията към хората с интелектуални затруднения, заявява Богданова.

Събитието, състояло се в артгалерията на Радио Варна, е събрало на едно място деца, родители, специалисти в сферата на социалните услуги, неутрална публика и актьори. На базата на спонтанни решения, истории и сценични превъплъщения всички участници са имали възможността да обменят ценен опит и да научат повече за живота на хората с интелектуални затруднения.

Най-въздействащи са били разказите на майките, които ежедневно преодоляват предизвикателства, свързани със здравето, образованието и качеството на живот на своите деца, разказва Богданова.

Актьорите са пресъздали по емоционален начин споделените преживявания и всеки глас е имал значение. По думите на Богданова импровизационният театър по житейски истории е подходящо средство чрез емоции да бъдат променени нагласите на аудиторията към темата.

 "Инициативата "Пресичащи се светове" е част от един по-голям проект, който се нарича "Права и ценности". За съжаление голяма част от обществото не се е сблъсквала с такива хора, с техните истории и съдби. Техните съдби остават в едно малко обкръжение между четирите страни и хората, работещи с тях. Това беше нашата идея – да разкрием този невидим свят чрез театър и филми и да покажем, че тези хора съществуват", заявява Богданова.

Проектът ще бъде продължен със създаването на пет филма, разказващи личните истории на хора с интелектуални затруднения. Филмите ще бъдат разпространени в различни медийни платформи, съобщава Богданова.  

Целта е чрез преодоляване на обществената стигма децата с умствени затруднения да получат правото на достоен живот – такъв, какъвто всеки човек се бори да има.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15