Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозари и винари остават в протестна готовнаст заради наредба на МФ

Снимка: БГНЕС

След протеста вчера  срещу Наредба на Министерство на финансите лозарите и винопроизводителите остават в готовност за протести в цялата страна, съобщи по Радио Стара Загора Свилен Георгиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на българските лозари и на Сдружение „Лозаро-винари от Сакар“.

Лозари и винопроизводители от Поморие протестираха вчера срещу нови изисквания в наредба на финансовото министерство.

Според промените лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация с информация за количеството суровина към НАП.Изискванията на тази наредба са неизпълними, защото в лозовите масиви няма кантари, обясниха от бранша.

Протестиращите настояват изискванията да отпаднат. От сдружението са подготвили предложение към НАП, каза още Свилен Георгиев в предаването „Репортер“.

„Предложението е да се създаде платформа, чрез която придружителните документи, които така или иначе ползваме, да могат пращани в НАП веднага. По този начин ще се увеличи обсега на наредбата, защото ще се обхванат и товарите под 3,5 тона. Ние не бягаме от контрола, но искаме той да не пречи на работата ни“, коментира Свилен Георгиев.

Целия разговор на водещата Теодора Иванова със Свилен Георгиев можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна