Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Срам и вина" като колективно преживяване

Изложбата "Срам и вина" е втората част от трилогията на куратора Галина Димитрова-Димова, в която се разглеждат съвременните разбирания за изконни човешки чувства и взаимоотношения. Работите на петима млади художници по темата могат да се видят в галерия "Васка Емануилова" до 6 септември. 

В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев, като в творбите си те разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина.

"Много ми се искаше авторите да се обърнат назад във времето, защото е много любопитно как усещанията за "срам и вина" се променят спрямо историческия момент. – казва Галина Димитрова-Димова – Има и колективно преживяване на срама и вината и може би е време нашата колективна травма от периода на социализма да се преодолее."

Следващата част от трилогията е наречена "Грижа и изцеление", като по нея ще работят само жени-авторки, защото според Галина Димитрова-Димова жената обикновено е тази, която се грижи. "Искам обаче да я погледна и като обект на грижа, жените сме свикнали да търпим, но се надявам тази изложба да ни освободи от това бреме."

Чуйте Галина Димитрова-Димова в "Артефир".

Снимка – галерия "Васка Емануилова"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна