Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе монографичното изследване "Любов и Отечество" на Пламен Антов

Изследванията на Пламен Антов върху българската възрожденска литература и култура, събрани в книгата му "Любов и Отечество", се спират върху "механизмите, чрез които литературата, като националноидеологически "метаразказ", произвежда колективното (монументално) битие във вид на символна, собствено идеологическа "сянка" на историята". 

Освен това сравненията в отделните статии, които изграждат цялостния облик на книгата, между литературата и културата на Възраждането с други контексти като Гърция, Германия, Франция, Америка, дава възможност да се мисли литературата като "пълноценна философия на историята в българското "осево време" на Възраждането, когато дълбоките наследства на колективната памет се срещат с повеи на западната модерност в двоен режим на респект и отрицание". 

Като специален акцент трябва да се отбележи еротичният сюжет в книгата, който се оказва "неочаквано натоварен с високи националнопрестижни значения".

Чуйте от звуковите файлове Пламен Антов за книгата му "Любов и Отечество" и за бр. 6 на списание Studia Literaria Serdicensia на Института за литература при БАН.


Снимки – изд. "Марин Дринов" - БАТ, studialiteraria.eu

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна