Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Любомир Попйорданов в Ковачевица

Любомир Попйорданов е юрист по професия. Известен е като алпинист и планинар, граждански активист, предприемач. Започва да рисува през 1974 г., а в едно интервю казва за началото: 

"Така и не съм взимал уроци, никакви. Впоследствие, когато се разбра, че няма да кандидатствам архитектура в УАСГ (не бях добър по математика, а и си трябваха уроци по рисуване), реших, че рисуването ще бъде моето бягство. При всяко пътуване в чужбина посещавах галерии, бях ненаситен. И правех малки скици с тънкописец или химикалка. Беше особен период: за да си купиш маслени бои, трябваха връзки, ако не си студент в Академията или ученик в "Николай Павлович". Рисувам на приливи и отливи, и стилът също се променя, но обичам декомпозираната реалност, която ни отвежда към стъклописи, чисти цветове, фрагменти, но зависи и от сюжета."

След изложбата му през април в галерия "София прес", сега по време на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица неговите картини могат да се видят експонирани в Шиндаровата къща. Сред тях има и две специално нарисувани за случая.

Чуйте Любомир Попйорданов.

Снимка – галерия-книжарница "София прес"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна