Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 3 август

Джейсън Майлс с Лисабонския си квартет - в първата вечер на Банско джаз фест

| Интервю
Джейсън Майлс
Снимка: banskojazzfest.bg

След броени часове на 3 август ще се открие 27-ото издание на "Банско джаз фест".
В продължение на 8 фестивални вечери - до 10 август, на сцената ще се изявяват музиканти от 18 държави.
Едно от най-големите имена в програмата на фестивала тази година, е Джейсън Майлс.

Той е продуцент, кийбордист, композитор, аранжор, носител на няколко награди „Грами”. Със своя огромен набор от таланти и впечатляваща музикалност Майлс е допринесъл за успеха на безброй суперзвезди като Майлс Дейвис, Майкъл Джексън, Арета Франклин, Шака Хан, Гроувър Уошингтън Джуниър, The Crusaders, Стинг и много други. Революционното му синтезаторно програмиране на албума TuTu на Майлс Дейвис допринася за това албумът да спечели „Грами” през 1986 г.
Работи и с Лутър Вандрос, включително за хитовете му, отличени с "Грами”.

 Майлс печели „Грами” като продуцент на Стинг (отличен в категорията "Най-добър мъжки поп вокал” през 2000г. за "She Walks This Earth".

"Джейсън Майлс повиши нивото на съвършенство на музикантите, които са имали щастието да работят с него, сред които съм и аз. Работата му с Майлс Дейвис и Маркъс Милър определя съвременното лице на джаз музиката" – казва за него Роберта Флек.

През 2023 г. Майлс се премества от Ню Йорк в Лисабон. Благодарение на помощта на приятели и контакти той успява веднага да се насочи към намирането на най-добрите музиканти в Португалия, за да създаде нов и свеж звук.

The Lisbon Electric 4Tet е резултат от музикалната среща на Джейсън Майлс с трима от най-добрите португалски музиканти: Вики Маркес (барабани), Ями Алоела (бас) и Тиаго Оливейра (китара). Заедно те създават уникална „лисабонска смес”, включваща и атмосферата на Ню Йорк, която Джейсън носи със себе си, комбинирайки джаз и фънк с дълбок груув.

В момента Джейсън Майлс живее в Португалия и идва у нас заедно със своя лисабонски проект и много истории за разказване.

Чуйте какво сподели той в интервю за Българското национално радио, започвайки от това, което знае за българската музика. 

С него разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна