Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън за размяната на затворници с Русия: Изключително дипломатическо постижение

Самолети, за които се смята, че превозват затворници, идващи от Русия, пристигат на летището в Анкара, 1 август 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изключително дипломатическо постижение - така президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече осъществената днес най-мащабна размяна на затворници между Запада и Русия след Студената война.

От Белия дом обаче заявиха, че Вашингтон няма да промени политиката си по отношение на руската агресия в Украйна. 

Американските власти потвърдиха, че 16 души - трима американци, един със зелена карта, петима германци и седем руски политически затворници, които бяха задържани и осъдени в Русия, са били освободени в замяна на 8 души, задържани в САЩ, Германия, Норвегия, Словения и Полша. Това заяви съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан.

Той изрази дълбока благодарност към Турция, че е осигурила важна логистична подкрепа.
Сред освободените от Русия американски затворници са осъдените на по 16 години затвор за шпионаж кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън, както и журналистката от Радио "Свободна Европа" Алсу Курмашева, която излежаваше присъда от 6 и половина години за разпространение на фалшива информация за руската армия.

От Беларус е пуснат осъденият на смърт за тероризъм, но помилван от президента Лукашенко германски гражданин Рико Крюгер.

От Русия свобода получиха политически дисиденти. Владимир Кара-Мурза е единият от тях - той има и британско гражданство. И още един опозиционен политик е вече на свобода - Иля Яшин.

По данни на турското разузнаване, което координира размяната днес в Анкара, 10 души заминават за Русия, включително двама непълнолетни, 13 души ще заминат за Германия, а трима - за Съединените щати.

Процесът по размяната на затворници продължава на летището в Анкара със здравни проверки и други процедури. 

Продължава да се работи и по осигуряването на освобождаването на американският учител Марк Фогел, който беше арестуван през август 2021 година от руските власти за опит да влезе в Русия с малко количество медицинска марихуана, каза Джейк Съливан.

През юни 2022 г. той беше осъден на 14 години затвор.

Президентът на САЩ Байдън определи размяната като "постижение на демокрацията", той ще се срещне със семействата на освободените американци в Белия дом.

Представител на американската администрация е допълнил още, че Вашингтон ще продължи да държи Москва отговорна за агресивните ѝ действия. 

А германското правителство заяви, че не е било лесно решението за освобождаването на полковника от ФСБ Вадим Красиков, който излежаваше в Германия присъда за убийството през 2019 г. на чеченски дисидент.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна