Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинов: 42% от територията на страната е демографска пустиня

Снимка: Кирил Фалин, БНР

40% от територията на страната е демографска пустиня заради драстичното обезлюдяване. Това беше обявено от парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството, която заседава изнесено в най-малката община в България – Трекляно, с население около 300 жители в 19 села. 

С уговорката, че комисията не взема решения, но се опитва да намери противодействие на крайно лошата тенденция за увеличаващите се необлагодетелствани населени и места и райони, председателят ѝ и лидер на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви стряскащата статистика:

"От 5000 села в този списък влизат 1680, което означава, че 1/3 от територията ни, според собствената ни държава, е определена като необлагодетелстван район. Териториалният обхват обаче се оказва, че не е 30%, а 42%. Между другото това абсолютно напълно съвпада с данните, които излязоха само преди около 2 месеца, от последното проучване на Института за за изследване на населението и човека към БАН, с което проучване стана ясно, че 40% от територията на страната е демографска пустиня, което означава под 10 души на квадратен километър".

Решаването на редица проблеми, но най-вече подобряване на инфраструктурата, здравеопазването, създаване на предпоставки за развитие на бизнеса, и др. са начинът в редицата обезлюдени райони да има реално раздвижване и по-благоприятно развитие, казаха участници в срещата. 

Зам.-председателят на сформираната наскоро парламентарна комисия, която заседава за втори път, Росица Кирова:

"Трябва обединение на всички кметове от съответната област и много ясен избор на концепция в каква посока искате да се развивате като области и общини. Всяка община да избере своята специализация и да поработи малко върху маркетинговия продукт, който трябва да продаде".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна