Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западът и Русия си размениха 24 затворници

Семейството на Алсу Курмашева: съпругът Павел Буторин (отзад), дъщерята Мириам Буторин (отдясно) и дъщерята Биби Буторин (отляво) се прегръщат, докато слушат изказването на президента на САЩ Джо Байдън относно размяната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

24 затворници си размениха днес Западът и Русия. Москва получи и две непълнолетни лица.

Освободените от Русия американски затворници са осъдените на по 16 години затвор за шпионаж кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън, както и журналистката от Радио "Свободна Европа" Алсу Курмашева, която излежаваше присъда от 6 и половина години за разпространение на фалшива информация за руската армия.

Свобода от Русия получиха и политически дисиденти. Владимир Кара-Мурза е единият от тях - той има и британско гражданство. Останалите са Иля Яшин, Олег Орлов, Вадим Останин, Ксения Фадеева, Лилия Чанишева, Андрей Пивоваров, Демури Воронин, Александра Скочиленко, Кевин Лик.

Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е помилвал 12 от освободените, включително тримата американски граждани. Това е било едно от условията за освобождаването на руснаците от Запада.

От Беларус е пуснат осъденият на смърт за тероризъм, но помилван от президента Лукашенко германски гражданин Рико Кригер.

Турското разузнаване, което координира размяната днес в Анкара, съобщи, че 10 души са заминали за Русия, включително двамата непълнолетни, 13 души - за Германия, и трима - за Съединените щати.

Руските средства за масова информация потвърдиха, че сред върнатите в Русия е Вадим Красиков - агент на ФСБ (Федералната служба за сигурност), осъден на доживотен затвор в Германия за убийството през 2019 година в Берлин на чеченски дисидент. Останалите са Владислав Клюшин, Аргьом и Анна Дулцеви, Павел Рубцов, Вадим Коношчонок, Михаил Микушин и Роман Селезньов.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна