Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбулла" обстреля с ракети северните части на Израел

Ракета, изстреляна от Ивицата Газа към Израел, 23 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Ливанската шиитска групировка "Хизбулла" обстреля с ракети северните части на Израел.

Това стана малко след като Националният съвет за сигурност на Израел официално предупреди, че "Хизбула" и палестинската групировка "Хамас" може да извършат нападения срещу обекти, свързани с еврейски институции и представителства на Израел в други държави.

"Хизбула" обяви, че е изстреляла десетки ракети към Северен Израел в отговор на удара, при който бяха убити четирима сирийци в Южен Ливан. Израелската армия заяви, че част от снарядите са били прехванати, а останалите са паднали в ненаселени райони.

Малко след въздушната атака израелските военновъздушни сили са нанесли удар по мястото, от което са били изстреляни снарядите в Южен Ливан.

По-рано лидерът на "Хизбулла" Хасан Насрала заяви, че е "неизбежно" Израел да получи подобаващ отговор на убийствата в Бейрут на висшия командващ от групировката Фуад Шукр и в Техеран на един от политическите лидери на Хамас - Исмаил Хания. 

Днес Хания ще бъде погребан в Катар - страната, в която често пребиваваше през последните години. Преди атаката на Хамас над Израел на 7 октомври той беше получил убежище и в Турция, където днес е Ден на национален траур. Президентът Реджеп Ердоган обясни, че обявява траура в знак на солидарност с палестинската кауза. Тази нощ Ердоган е провел телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, пред когото е изразил опасенията, че Израел иска да разпространи конфликта в Газа в целия регион.

Американският президент е разговарял и с израелския премиер Бенямин Нетаняху като го е уверил, че САЩ са "ангажирани" със сигурността на еврейската държава пред "всички заплахи от Иран". Байдън също така е "подчертал важността на продължаващите усилия за деескалация на напрежението в региона", се посочва в изявление на Белия дом.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна