Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Снимка: Организатори на събора

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите.

Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере почитатели на гайдарското изкуство и българските традиции от цяла България и света. Осигурени са и безплатни палаткови лагери, които ще дадат възможност на любителите на къмпингуването да се насладят на родопския празник.

Тази вечер на сцената ще се изявят оркестър "Евридика" и една от най-обичаните народни певици Ваня Вълкова.

Освен тях, всички желаещи гайдари ще могат да покажат своя талант на голяма сцена и да участват във фестивалното гайдарско надсвиране.

В събота в 17:00 часа стартира и хороводен концерт, който ще продължи до малките часове на нощта. Най-доброто от българския фолклор ще представят оркестрите "Пампорово", и "Каба кабадайлии", както и гайдарска формация "Орфей", и талантливата родопска певица Светла Дукатева. 

Вечерният концерт ще бъде на Амфитеатралната сцена на събора и ще донесе 8-часова наслада на всички посетители.

Целта на Гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна