Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви истории разказват мозайките

Музеят на мозайките в турския град Шанлъурфа представя една от най-ценните колекции на мозаечното изкуство
Снимка: Оля Стоянова

Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е нов музей, но съхранява едни от най-добрите образци на древното мозаечно изкуство. През 2006 г., по време на строителни дейности, на това място е открит голям римски комплекс и по-късно е изграден музеят. Разположен е на голяма площ – от близо 6 декара, и днес тук могат да се видят множество изображения на древногръцки богове и герои, ловни сцени, птици, цветя и геометрични фигури. Турското име на музея е Музей на мозайките "Халеплибахче" по името на местността, където е разположен. Както подсказва името, някога тук, преди да се разкрият богатите мозайки, е имало градини с плодни дръвчета, които дават името на целия квартал в град Шанлъурфа.

Днес Музеят на мозайките се намира под огромен купол, където са изложени мозайки, експонирани на мястото, открити по време на археологически проучвания в периода 2007 – 2009 г. Но също така в музея могат да се видят и мозайки, открити в други части на провинция Шанлъурфа. Музеят се намира в непосредствена близост до Археологическия музей в град Шанлъурфа, който заслужава отделен разказ. Въобще турската провинция Шанлъурфа днес е известна в цял свят с многобройни археологически находки, включително и със светилищата Гьобекли тепе и Карахан тепе, които също се намират в района.

За да разгледат всички мозайки, посетителите вървят върху повдигнати стъклени платформи над изображенията. Разходка, която позволява да се види всеки един детайл, да се разгледа всеки надпис, да се насладим на цветовете и израженията на човешките лица.

Изображение на амазонка в Музея на мозайките в град ШанлъурфаНай-старата мозайка е изображение на Орфей от 2 век от н.е. В центъра на композицията е Орфей, свирещ на лира, заобиколен от диви и питомни животни, които го слушат в захлас. Но безспорно емблема на този музей са изображенията на амазонките – ловни сцени от 5-ти или 6-ти век от н.е. Тук могат да се видят две женски фигури, яхнали коне, които препускат в преследване на лъв, вълк и леопард.

Композицията е разположена в секцията „Вила на амазонките“ на музея, а специалистите обясняват, че тези мозайките са особено ценни, защото са направени от 4 мм камъчета от река Ефрат. Това всъщност са единствените мозайки, изобразяващи жените войни, разказва туристическият водач Олга Толкай.

Фрагмент от мозайка, на която е изобразена ловна сцена


"Този район е бил военна зона. Намирал се е на границата между Изтока и Запада. Тук е имало голям римски гарнизон. Вероятно това тук са били основите на богатите вили на римските военачалници, които са били и заможни хора, и са имали достатъчно средства, за да си позволят да живеят в подобни жилища и да могат да украсят подовете на жилищата си с толкова пищни мозайки. Едно от най-ранните изображения на амазонките всъщност е открито тук. Вярва се, че то е най-ранното. Мозайките и изображенията, които виждате тук, се приема, че идват от района на Черно море. Може би знаете легендата за жените войни, които в името на това да бъдат най-добрите в битките дори отрязвали лявата си гърда, за да не им пречи да използват толкова умело лъка и стрелите“, разказва Толга Олай.

В музея може да се види и разликата във височина и в културните пластове.  Всички мозайки лежат на два-три метра дълбочина, сравнени с нивото на съвременния град.

Днес Музеят на мозайките се намира под огромен купол, където са изложени мозайки, експонирани на мястото, открити по време на археологически проучвания в периода 2007 – 2009 г.

Снимки: Оля Стоянова


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна