Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Ако ми се докаже една зависимост, готов съм да понеса отговорност

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев отрече да има каквито и да било зависимости. 

Това се случи по време на парламентарния контрол, когато отговори на въпрос на депутати от ДПС, близки до почетния председател Ахмед Доган, за назначенията на областни управители. 

Главчев заяви, че водещ критерий при подбор на кадрите е професионалните им качества. Всеки, който е на държавна служба, трябва да забрави за партийните си пристрастия, допълни още Главчев: 

"Естествено че нямам зависимости. Една зависимост, ако ми се докаже, щях да кажа, че ще си подам оставката, ама то много ефект няма от тази оставка, защото не знам какво ще правите после. Но съм готов да понеса каквато и да е отговорност, предвидена по съответния закон".

Служебният премиер обясни със "създалото се напрежение" смяната на областния управител на Разград. 

"Видях, че има напрежение по повод на това назначение на областен управител и за да не се продължава това напрежение, а и не виждам никакво намерение да го освободи Народното събрание от заеманата длъжност, именно поради това предприех това действие и го освободих". 

В края на юли Севджан Съдкъев беше освободен от поста след около месец на тази длъжност, а Владимир Димитров отново пое позицията. При назначаването на Съдкъев парламентът отказа да го освободи като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол, излъчен от ДПС. Това обаче не попречи на Главчев да го назначи за областен управител. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна