Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Open Buzludzha 2024" - от 8 до 11 август

Фестивалът, който отваря Бузлуджа за култура, история, туризъм

Снимка: Проект Бузлуджа

По-малко от седмица остава до четвъртото издание на фестивала "Open Buzludzha" („Оупън Бузлуджа“). Тази година той ще се проведе от 8 до 11 август на познатото място – в подножието на паметника, построен по проект на арх. Георги Стоилов през 1981 г. и за който арх. Дора Иванова полага неимоверни усилия да бъде реставриран, запазен и отворен за туристи от цял свят.

Именно с благотворителна цел – набиране средства за запазване на мозайките там през 2021 г. Иванова организира първия фестивал на връх Хаджи Димитър.

Арх. Дора Иванова Снимка: Александра Илиева

Събитието има вече своята публика, а и за артистите очевидно е привлекателно предизвикателство да се изявяват на такова необичайно място.

В това 3-дневно издание ще участват 3 от най-популярните наши групи - Hayes & Y, Керана и космонавтите и Уикеда.

Сред по-младите, но също талантливи участници са музикантите от Cool Den, Woomb, Юпитер 7, Two Cities One World, Funkilicious, Heptagram, Greesh и френската група Reaven.

Снимки: buzludzha-project.com

"Фестивалът събира обществена подкрепа за опазването и отварянето на монумент Бузлуджа като място за изкуство, култура и история. Каузата не е политически обвързана и не цели пълно възстановяване на монумента, а консервация и преизползване с образователни и туристически цели - отбеляза пред БНР-Радио София Дора Иванова. - Ще има и 10 Бузлуджа изживявания - фестивална игра с неудобни въпроси. Мотото т.г. е „Спомени от бъдещето“. Ще напишем много капсули на бъдещето." 

Програмата на монументалната ("извънземната"), основната и горската сцена може да видите тук.

Има предвидени занимания за деца, кино, театър, тур, сесия с хвърчила и други прояви.

Организаторите на Фестивала на светлините LUNAR в София - MP-studio ще зарадват зрителите на Бузлуджа с „главозамайващото 3D мапинг шоу“, което всяка вечер ще започва от 21:00 ч. и ще продължава до 3:00 ч. след полунощ.

Чуйте разговора на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна