Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Снимка: freepik

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени.

За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата страна, уточни директорът на РЗИ - Ямбол д-р Радостина Калчева и подчерта, че особено през летните месеци трябва стриктно да се следи за качеството на продуктите, с които се храним.

„Човек се разболява, когато в храната има тази бактерия салмонела. Хората трябва да бъдат стриктни каква храна приема, от къде е закупена, колко време и как е съхранявана.“

От своя страна, служителите на инспекцията проверяват за подновяването на здравните книжки на работещите в хранителните обекти.

Тъй като едно от изискванията е точно това - лицето да притежава здравна книжка, в която ежегодно трябва да прави изследвания за микробиологични показатели, като салмонелата е едно от тези показания, които се изискват за работа.

През летните месеци, съхранението на храни на стайна температура, крие риск от размножаването на салмонелните бактерии, предупреди д-р Калчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна