Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград сведе глава пред паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание

Благоевград почете паметта на героите от Илинденско - Преображенското въстание. Преди 121 години сънародниците ни от най-изстрадалите краища на Родината  се изправиха срещу чуждото владичество, за да се преборят за своята независимост.

Отбелязването на годишнината започна с панихида за героите от Илинденско-Преображенската епопея, отслужена от свещеници в двора на черквата „Въведение Богородично“. 


По-късно на площад „Македония“ почетният караул на военнослужещите от Трето бригадно командване прие началникът на Щаба на командването полковник Николай Николов.  Слово произнесе уредникът в Регионалния исторически музей Иван Стоянов. „Въстанието е еманация на българския революционен дух, започнала с отец Паисий и приключила не само с Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание, но и с дейността до 1912 година, до Балканската, Първата и след Първата световна война“ – каза историкът.


Председателят на общинската организация на ВМРО-Благоевград Вангел Тодоров посочи, че  винаги трябва да носим споменът за онези паметни дни и да помним саможертвата на илинденци за националните идеали. „Пазим живи спомените днес чрез всички, които свеждат глава днес пред саможертвата на героите от въстанието.  Трябва да бъдем верни на заветите на илинденци и никога да не забравям, че България е там, където има дори един българин“.


Венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев поднесоха кметът на община Благоевград Методи Байкушев, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, представители на различни институции и патриотични организации, граждани.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август 1903 г., а целта му е освобождаване на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало в пределите на Османската империя след Берлинския договор.Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация /ВМОРО/, която успява да обедини усилията на населението в стремежа му към свобода.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна