Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Размяната на агенти и затворници беше договорена от ФСБ и ЦРУ

Руският президент Владимир Путин посреща на летището освободените от Запада затворници.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата размяна на агенти и затворници между Изтока и Запада от Студената война насам е била договорена от руската служба за сигурност ФСБ и Централното разузнавателно управление на САЩ. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. След историческата размяна на затворници вчера нараснаха страховете, че Русия може да задържи още западни граждани, за да се опита да ги размени за руснаци, излежаващи присъди в чужбина.

Преговорите за тази сложна размяна се водеха от ФСБ и ЦРУ. Това беше основната линия, по която се стигна до споразумението.

Това призна ден след най-голямата от Студената война насам размяна на руски агенти и осъдени в Русия опозиционери и западни журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той потвърди официално, че наемният убиец Вадим Красиков е служил в специалните части на ФСБ. Той излежаваше присъда за убийството на чеченски десидент ​​в Берлин през 2019 г. и през цялото време в Германия отричаше да се казва Вадим Красиков и да е свързан по какъвто и да е начин с ФСБ.

Днес стана ясно, че германската прокуратура е била против освобождаването на осъдения Красиков.

Германският канцлер Олаф Шолц призна, че решението да освободи наемния убиец е било трудно.

"Взехме правилното решение. След разговор с освободените всякакви съмнения в правотата на това решение стават безпредметни. Много от тях основателно са се страхували за живота и здравето си и затова тяхното освобождаване и предоставянето на закрила у нас е от изключително важност",  заяви Шолц на летището Кьолн/Бон, където снощи пристигнаха 13 от освободените западни граждани. По-късно тази вечер трима руски опозиционери - Иля Яшин, Владимир Кара-Мурза и Андрей Пивоваров ще дадат пресконференция в Бон.

По-късно днес трима руски опозиционери - Иля Яшин, Владимир Кара-Мурза и Андрей Пивоваров ще дадат пресконференция в Бон.

"Това е голям дипломатически пробив, дължа огромни благодарности на германския канцлер", заяви американският президент Джо Байдън при посрещането на освободените американски граждани. 

"Това е голям дипломатически пробив, дължа огромни благодарности на германския канцлер", заяви американският президент Джо Байдън при посрещането на освободените американски граждани.

Франция приветства историческата размяна на затворници между Русия и Запада и призова Москва да освободи френския гражданин Лоран Винатие и други хора, "произволно" задържани в Русия.

А правозащитни организации като "Амнести интернешънъл" предупредиха, че Путин може в бъдеще да се възползва от този вид изнудване на Запада.

Индиректно потвърждение на тези опасения дойде от Вашингтон - руският посланик там Анатолий Антонов написа в социалната мрежа "Х", че Москва иска да освободи още "десетки руски затворници", държани в САЩ. Много политически затворници, държани в руски затвори, също се надяват да бъдат освободени.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна