Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди са се събрали в Доха за погребението на Исмаил Хания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди са се събрали в Доха за погребението на убития Исмаил Хания, политическия лидер на палестинската терористична организация "Хамас". Това съобщи катарската телевизия. 

Израел се подготвя за яростен удар от Иран. Тази сутрин проиранската шиитска организация "Хизбула" обстреля с ракети северните части на Израел, което е първата атака на ливанската групировка след убийството на един от военните ѝ ръководители във вторник вечерта. 

Американският президент Джо Байдън заяви, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания не е помогнало за договаряне на примирие в ивицата Газа. В същото време държавният секретар Антъни Блинкън е обсъдил в Обединените арабски емирства дипломатическите усилия за освобождаване на заложниците в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ за анклава. 

Заради напрегнатата обстановка в региона редица западни авиокомпании временно преустановиха полетите до и от Ливан и Израел. Италианският превозвач ITA, полският LOT, германските "Луфтханза" и редица американски авиолинии спряха полетите си до Тел Авив и Бейрут. Опасенията нарастват за възможен конфликт в региона след убийството на високопоставени членове на екстремистките групировки "Хамас" и "Хизбула" тази седмица. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна