Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата олимпиада по изкуствен интелект в света ще е в България

Галин Цоков (в средата) и Елена Маринова (дясно)
Снимка: Виктория Петрова, БНР

Българските ученици са спечелили 58 медала от различни олимпиади по природни науки само за тази година. Това заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков в навечерието на Първата олимпиада по изкуствен интелект в света. 

Министерството на образованието и науката, заедно с община Бургас, са двата институционални партньора на олимпиадата по ИИ, която ще доведе в България 200 ученици от всички континенти:

"Вече са потвърдили участие 44 отбора, два от които са български. Това е всъщност една от най-големите новосъздадени олимпиади, свързани с теми за изкуствен интелект. Така България запазва своите традиции да създава международни олимпиади".

Заяви министъра на образованието Галин Цоков. Една от създателките на олимпиадата Елена Маринова допълни, че състезанието е отборно и разделено в два кръга теоретичен и практически.

"Теоретичният е свързан с разработките в областта на изкуствения интелект. Трите теми, които сме избрали през тази година са обработка на естествени езици, машинно обучение и компютърно зрение. Практическата част е свързана с инструменти, които всеки един човек може да използва, за да създаде нещо в колаборация с изкуствения интелект".

Първото издание на олимпиадата е подкрепено от водещи университети от цял свят и големи технологични компании. Тя ще се проведе между 10 и 14 август, като в програмата ѝ ще има паралелни събития някои, от които ще са отворени и за по-широката общественост. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна