Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с огъня в Благоевградско

Пожарът в Малешевска планина
Снимка: БГНЕС

Шведски самолет и военен хеликоптер от авиобаза Крумово помагат в гасенето на пожара над село Сенокос, община Симитли. Продължава борбата с овладяването на огъня и над Струмяни, и в планината Славянка.

11 екипа на Пожарната, над 70 служители на Югозападното държавно предприятие, рейнджъри от Национален парк Пирин се борят с пожара над село Сенокос, община Симитли. На огнеборците помагат 25 доброволци.

По Европейския механизъм за помощ при бедствия в гасенето се включи един шведски самолет, който зарежда вода от язовир "Доспат". Заради техническа повреда вторият не пристигна. Един хеликоптер от авиобаза "Крумово" също се включи в гасенето на пожара.

В Пирин планина има около 10 активни огнища. Те са над село Сенокос. Пожарът засега е низов. Теренът е стръмен. Температурите се покачват. Появи се и вятър, който усложнява обстановката. Засега няма опасност за жителите на махала Дяковци. Там дежурят екипи с три пожарни автомобила, които при необходимост ще евакуират десетината останали жители на махалата. По-рано днес кметът на община Симитли Апостол Апостолов обяви бедствено положение. Вчера в огнената стихия бяха изпепелени 4 къщи, след което огънят обхвана и гората.

В Малешевската планина огънят е активен. Тежки машини разширяват просеките с цел превенция. Горят около 13 000 дка.

В планината Славянка пожарът обхваща 3000 дка. Гори низово на площ от около 6000 дка.

Пожар в сухи треви и тръстика е пламнал под "Топливо" във Варна, между железопътните линии и Варненското езеро. На място има пет екипа на Пожарната.

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е унищожил около 180 декара борова гора и сухи треви.

Пожарът край Старозагорското село Ракитница е локализиран

Пожарът край Панагюрище е напълно локализиран. Към момента няма признаци на активност, но противопожарните екипи остават на терен. Направен е и оглед с дрон. Главен инспектор Борис Стойнов, който е на терен, каза "Докато не преценим да изтеглим нашите служители и техниката от там, не казваме, че е потушен, но няма никакви признаци за развитие".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна