Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Танкушева: Голямо постижение е да си единствената европейка стигнала до олимпийския финал на прескок

„Филип е човек, който винаги гори в гимнастиката. Той обича този спорт. Обича състезателките си и дава всичко от себе си, за да може с Валя  да успеят. Валя и Филип направиха една изключителна година. Всяко едно излизане на голямо първенство й носеше успех, носеше й медал. Спечели и квота за олимпийските игри“, това сподели специално за БНР Николина Танкушева преди финала на прескок на олимпийските игри в Париж с участието на Валентина Георгиева.

„Валя изпълни програма максимум. Сега всички казваме – каквото направи. Но… всеки се надява, че може би, може и да се получи. Все пак оценките от деветата позиция, на която е тя до третата или четвъртата са само две десети. Едно по-прецизно приземяване, без пристъпване, без много крачки, може да я вдигне и да я изстреля много нагоре в класирането“, каза още бившата националка и допълни:

„Почти никой не вярваше, че тя ще вземе квота за Игрите, след тежката контузия. Не вярвахме, че ще успее да се върне с пълна сила към гимнастиката. Тя успя! Класира се, дори влезе във финал. За да направиш това, което направи Валя,  трябва да го искаш и то много. Когато треньор и състезател се разбират и са постоянно заедно, помагат си, няма как да не помогне и не укори процеса на възстановяване и към постигане на тези високи резултати“

Николина Танкушева е шесткратен шампион на България при жените, участничка в много европейски и световни първенства, както и на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година.

„Много се е променила гимнастиката. Скачат се много по-сложни серии, особено на земна гимнастика. Но.. . струва ми се, че конкуренцията на прескок е малко по-малка. Много по-малко гимнастички скачат два прескока и се борят за финал. Въпреки това, да си единствената европейка, която е успяла да стигне до този олимпийски финал, това е голямо постижение“, допълни дъщерята на старши треньора на националния отбор при мъжете Милко Танкушев.

Николина Танкушева има прескок кръстен на нейно име, показан на Европейското първенство в Дебрецен през 2005 година, който оказва се вече не носи името Танкушева.

„Този прескок го научих за седмица, с моя треньор Илко Гиров. Направихме го на шега. Започнахме да го работим малко, по-малко и той взе, че се получи и то точно две седмици преди заминаване за Европейското първенство. От тогава до сега го е скачала само една корейска състезателка. Сега гледам правилника по гимнастика и там не фигурира моето име. Питахме защо вече той не се казва „Танкушева", отговорът беше, че не се изпълнява. Няма момичета, които да го изпълняват и за това той е останал само като йероглиф без име отдолу. За мен това е недопустимо, защото прескока на Симон Байлс в момента няма да го видим да се изпълнява скоро от друга гимнастичка, но нейното име стои там“, разказа още Николина Танкушева. 

С какво още прескока на Симон Байлс е по-специален от този на Николина Танкушева и какво тя пожела на Валентина Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна