Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ с нов световен рекорд в смесената щафета на 4 по 400 метра в Париж

Отборът на САЩ по лека атлетика постави нов световен рекорд в смесената щафета на 4 по 400 метра
Снимка: БТА

Съединените щати подобриха  собствения си световен рекорд в смесената щафета 4х400 метра в първия ден на състезанията по лека атлетика на Олимпийските игри в Париж. Американците пресякоха линията за три минути и 7.41 секунди. Предишното постижение беше 3:08.80 минути и беше поставено пак от отбора на САЩ на Световното първенство в Будапеща през 2023-а година.

За САЩ бягаха Върнън Норууд, Шамиър Литъл, Брайс Дедман и Кайлин Браун. Те поведоха в средата на втората обиколка в изпълнение като по учебник, след като преодоляха първия пост с резултат, който даде началото на цялосто представяне със счупени четири национални рекорда. Всичко това накрая приключи с нов световен рекорд в тази дисциплина.

"През последните няколко дни направих доста тренировки и просто станахме по-добри", каза Шамиер Литъл, която бягаше на втори пост за тима на САЩ. "Имаме страхотна химия целия отбор".

Отборът на Франция, носен от полудялата парижка публика на стадион "Стад дьо Франс" завърши втори с 3:10,60 минути. Цялото състезание премина много оспорвано, а третото място е за отбора на Белгия с време 3:10.74 или изоставане от 0.144 секунди. 

Изненадващо или не, отборът на Ямайка остана чак на 4-о място с време 3:11.06, като те трябва да чакат развитието в другите серии, за да разберат дали ще бягат на финала. Финалът на смесената щафета 4х400 е насрочен за събота.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна