Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кюмюрджиев:

В индианските резервати има различни пластове – някои от тях бутафорни

Любомир Кюмюрджиев, журналист, преподавател и създател на Българското общество по индианистика "Орловият кръг", разказва в "Какво се случва пътува" за своите посещения в индианските резервати на Северна Америка и за трагичната история на тяхното създаване. 

"Изтласкването на индианците в Северна Америка започва още през 16-17 век. Става дума за въоръжени конфликти, било е жестоко, борба за власт, ресурси. Индианците са предоставяли земя на първите бели колонисти, но са разбрали по-късно, че на белия никога не му стига. Това е един дълъг етап, който в 19 век започва да се осмисля по нов начин след Гражданската война. С премахването на робството на изток започва движение за хуманно отношение към коренното население. Тогава се заражда и идеята за резерватите, които са замислени като места, в които индианците ще бъдат "сигурни", разказва Любомир Кюмюрджиев.

След дълги години интерес към темата Любомир Кюмюрджиев успява да посети индиански резервати в Северна Америка. 

"Различни посетители има там, но гостите, които се интересуват от нещо повече от снимка с вожда и игра в казината, се допускат по-трудно. Исках да разбера повече за историята от самите носители, но на повечето места срещнах отказ от комуникация. Там има по няколко пласта – най-горният е абсолютно бутафорен, той е предоставен на белия човек за атракция. Но ако прескочиш това ниво, попадаш на по-дълбока враждебност към белия. Това възприемане още стои. Все пак зависи кое е племето. От една страна, те имат своето право, но от друга, е време да се погледне с други очи. Те могат да направят много повече за себе си, ако загърбят това трагично минало."

Чуйте още за културата и съвременния начин на живот в индианските резервати в "Какво се случва пътува".

Снимки – Българско общество по индианистика "Орловият кръг"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени