Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хавиер Ибанес донесе първи медал за България от Олимпиадата

Хавиер Ибанес
Снимка: БФБокс

Българският национал Хавиер Ибаниес осигури първи медал за България на Олимпиадата в Париж.

Европейският шампион и втори в схемата в категория до 57 килограма победи поставения под номер 7 вицешампион от Азиатските игри в Хуанчжоу 2023 Шудай Харада (Япония) с 5:0 (329:28, 29:28, 30:27, 30:27, 29:28) съдийски гласа и се класира за полуфиналите, с което си гарантира най-малко бронз. 

Роденият в Куба, но с български паспорт, Ибаниес взе минимално предимство в първия рунд, но във втория доминираше на ринга и беше предпочетен и от петимата съдии, а в последната част не допусна изненада и си осигури крайната победа.

Ибаниес донесе 20-о отличие за българския бокс на Олимпийски игри. Досега националите от страната бяха спечелили 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови, а за последно титла взе Стойка Кръстева на Игрите в Токио 2020. Именно боксьор печели първия медал за България на Олимпиада - Борис Георгиев-Моката се окичва с бронз през 1952 година на Игрите в Хелзинки.

За място на финала на 8 август от 22:46 часа Ибаниес ще се изправи срещу бронзовия медалист от Световното първенство Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргизстан), който се наложи с 3:2 съдийски гласа над третия в схемата Панамериканския шампион Джамал Харви (САЩ).


По публикацията работи: Борислав Нинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна