Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" съобщи за ракетна атака срещу Северен Израел

Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.
Снимка: АФП

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" съобщи рано тази сутрин, че за първи път са атакували района на Бейт Хилел в Северен Израел с десетки ракети "Катюша".

Световните агенции цитират изявлението на групировката, в което се посочва, че нападението е в отговор на израелските удари по Ливан. Местните служители от силите за сигурност посочват, че по са били изстреляни около 50 ракети.

Според израелски медии много от тях са били прехванати от системата за ПВО "Железен купол".

Напрежението в района се изостри, след като при израелски удар в Бейрут беше убит Фуад Шукр - високопоставен военен командир от ливанската въоръжена групировка „Хизбула“, а в Техеран беше убит  лидерът на политическото крило на палестинската групировка „Хамас“ Исмаил Хания.

Междувременно президентът на Съединените щати Джо Байдън изрази надежда, че Иран ще отстъпи, въпреки заплахата си да отмъсти за убийството на лидера на "Хамас" в Техеран, предаде Ройтерс.

По-рано от Пентагона обявиха, че ще изпратят още бойни кораби и изтребители в Близкия изток в отговор на заплахите срещу Израел.

Десетки палестинци загинаха и вчера при въздушни удари на израелците в ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан.

Многохиляден митинг в подкрепа на Палестина и в памет на убития политически лидер на "Хамас" Исмаил Хания се състоя в неделя в Истанбул пред храма "Света София", както и в много други турски градове. По време на демонстрацията в Истанбул бяха издигнати огромни флагове на Турция и Палестина. Демонстрацията бе организирана от платформата "Подкрепа за Палестина" и други неправителствени организации, съобщи държавната телевизия ТРТ-Хабер.

По време на митинга бяха прочетени молитви за загиналите палестинци, както и за палестинските затворниците, държани в израелски затвори.

Полицията в Истанбул предприе засилени мерки за сигурност в района на "Света София". Няма данни за безредици.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна