Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с мащабния пожар в Калифорния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди пожарникари продължават да се борят с пламъците на най-големия горски пожар в САЩ, бушуващ в северната част на щата Калифорния.

Огнената стихия бушува на около 160 километра северно от столицата на щата Калифорния – Сакраменто. Мащабите на огъня са такива, че според специалистите той вече се нарежда като четвъртият най-голям пожар в историята на щата. Въпреки че в събота имаше спорадични валежи, те не облекчиха работата на над 6000 огнеборци, които се опитват да ограничат огъня.

За неговото разпространение спомагат и горещините, достигащи 38 градуса по Целзий, както и ветровете в района. Горският пожар избухна, след като жител на щата избута горящата си кола в стръмно дере, близо до град Чико.

Засега напълно изгоряла е територия с големината на Лос Анджелис. Унищожени са над 560 домове и други постройки. Евакуирани са повече от 4000 души. Заради труднодостъпният терен на пожарникарите са необходими поне 2-3 часа, за да стигнат до огнищата, а някои от тях се извозват с хеликоптери до най-критичните участъци.

Заради започналите по-рано от обичайното горски пожари и опасенията, че ресурсите няма да са достатъчни Националният междуведомствен противопожарен център вече е поискал помощ от Австралия и Нова Зеландия, които ще изпратят огнеборци. Те ще пристигнат на 7 август и ще бъдат разположени в щатите Орегон и Вашингтон.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна