Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гайдарското надсвирване в Гела пази българския дух и традиция

Гела
Снимка: Михаил Хубчев

Илинденските поляни в близост до родопското село Гела за 21-ви път се изпълниха с хиляди хора, дошли за най-голямото надсвирване с гайди.


Посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна дойдоха, за да се насладят на магията на гайдите.


Тази година съм тук по покана на организаторите на гайдарското надсвирване в Гела, ще показвам свирене на гайда и частите на гайдата и който има желание, да се научи да заповяда. Преподавател по гайда съм, учениците ми са към 12 души, заяви Елил Чиков от Чепеларе. В началото е чисто любопитство, а после, който се осъзнае продължава да се занимава. Не всеки може да се занимава с гайда.

Трябва да имаш усет към инструмента и трябва 1% талант, всичко друго е труд, посочи Чиков. Познавам много талантливи деца, които са страшно мързеливи и познавам такива, които с желание са за тази работа, но пък с упорит труд постигнаха успех. Аз съм реалист. Гайдата винаги я е имало, хубаво е да се запази майсторлъкът, каза още Чиков.

Костадин Каланиев от Смолян на 15 г. каза, че изучава гайда от 8 години. Свири на гайда, защото е запален отдавна покрай сестра му, която също свири на гайда. Свиря на гайдата всеки ден по няколко часа, обичам да свирим в природата, подчерта Костадин.

Орлин Орловски е на 14 г. и учи в музикалното училище в град Варна. Свиря на гайда от 4 години, това е най-българският инструмент. Това е джура гайда, тя е по-различна от каба гайдата, защото се използва във всички други области, освен в Родопската, по-малка е и по-писклива. За да се научиш да свириш на гайда, трябва да оценяваш първо традициите на България, да си духовен човек и да усетиш, че това е твоят инструмент, каза Орлин. Във Варна има много хора, които свирят на гайда, на гъдулка и др. инструменти. Най-българският инструмент е каба гайдата, каза още Орлин.

Конкурсната програма на гайдарското надсвирване в село Гела, което се намира на около 6 км от Широка лъка, стартира сутринта в събота, веднага след традиционното откриване на събора с изпълнение на ансамбъл 101 каба гайди. Поканени са да участват всички изпълнители на каба гайда от страната и чужбина, без ограничения. Често на събора присъстват и гости от други страни като Япония, Франция, Унгария, които истински обичат магията на българския фолклор.


Неделята е определена за народно веселие с много музика и хора́, както и за родови срещи на съборската поляна.

Чеверметата са задължителни и са се превърнали в традиция по време на надсвирването и родовите събори. 

 Те присъстват всяка година като важна част от традиционната родопска кухня и традиция. Началото е поставено в далечната 1928 г., когато са изпечени над 30 чевермета на Илинденските поляни.
По публикацията работи: Ваня Славова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна