Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокалният педагог на Сан Ремо с безплатен мастър клас във Варна

Специално, за да бъде член на журито на младежкия конкурс за изпълнение на песен от филм или мюзикъл "Киното – моя любов, моя песен", подкрепен от община Варна, от Италия пристигна Иван Лазара.

Той е вокален треньор на фестивала в Сан Ремо и музикален директор на West Scotland University в Рим. Човекът, който извайва гласовете на италианските звезди се оказа изключително общителен, готов да изслуша всеки от младите кандидати за музикална слава, да пее с него и само от няколко дочути тона да започне да му акомпанира на пианото.


Иван Лазара току-що се бе завърнал от едномесечно пребиваване в Тайланд и аз го запитах има ли разлика в постановката на гласа при българите, италианците и азиатците. Той отговори, че различието е повече в произношението и постановката на гласа, а не толкова в телосложението. Музикалният специалист е разработил с екип от лекари своя лична методика, която изучава връзката между мускулатурата, гласните струни и позата на тялото.
 

Поинтересувах се, след като толкова много пътува по света, дали г-н Лазара смята, че има музикални нации и такива, на които мелодиката не им се отдава. Той отвърна, че е повече въпрос на произношение.

Иван, който бе част от журито с председател акад. Пламен Карталов на младежкия конкурс "Киното - моя любов, моя песен", в безплатна творческа работилница за участниците им даде ценни практически съвети. И обеща да дойде отново в България за мастър класове с български дарования.

Снимки и видео: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна