Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите

Божидар Саръбоюков
Снимка: БТА

Божидар Саръбоюков отпадна в квалификациите на скок дължина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж.

19-годишният дебютант на Олимпиада завърши 14-и в класиране със 7.87 метра, като остана само на 4 сантиметра от място във финала, за който се класираха най-добрите 12 от пресявките.

Младокът направи два неуспешни опита, след което в последния си трети се подсигури значително и дори не стъпи на дъската (20 сантиметра), за си гарантира, че ще запише резултат.

В крайна сметка той се размина със съвсем малко с продължаване напред.

Саръбоюков има личен рекорд от 8.22 метра от август миналата година в Йерусалим, където спечели сребърен медал на Европейското първенство до 20 години.

"Разочарован съм, защото виждам, че беше слаба квалификация. Няма значение, че ми е дебют, няма значение какви състезатели има. Гледам резултат, който трябваше, за да достигна финала.

А той наистина беше слаб. Това е резултат за юноши. Скачал съм го много пъти и затова няма как да не съм разочарован.

Проблемът не беше в разбега, проблемът е в мен. Този разбег съм го правил дълго време.

В Йерусалим бях с него и направих пет успешни опита. Просто ясно психически ми влияе това да гоня дъската, което наистина е голям проблем.

Смятам, че на първо място е нещото, което трябва да се отработи и след това и техниката – двойната ножица", заяви Саръбоюков.

Само двама преодоляха квалификационната норма от 8.15 метра, като най-добър резултат от 8.32 метра в квалификациите постигна защитаващият титлата си от Токио 2020, световен и европейски шампион Милтиадис Тентоглу (Гърция), чийто треньор е българинът Георги Помашки.


По публикацията работи: Петър Ненов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна