Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана в НС обсъжда предложение за купуване на ЗРК

Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.
Снимка: Ройтерс

Депутатите от Комисията по отбрана ще обсъдят предложението на Министерския съвет от 1 август за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Очаква се текстът да бъде обсъден в пленарната зала тази седмица.

Предложението е страната ни да купи един ЗРК за над 350 млн. лева. От предложението става ясно, че в средата на юли българското и германското отбранителни министерства и немската компания-производител са постигнали на съгласие за Програмно споразумение за придобиване на наземни системи за ПВО IRIS-T. Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя други модификации на системата и една система за далечен обсег.

Купуването на системите е в рамките на общите поръчки в ЕС за "Щит на европейското небе".

Предвижда се парите за първия етап на проекта да дойдат и от националния бюджет, и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника. За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ както посочените средства по договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи.

Комисията по отбрана ще обсъди и меморандума с Румъния за изграждането на Щаба на регионално командване на специални операции. Ще обсъди и подписания през февруари с Турция меморандум за презгранични операции и по охрана на въздушното пространство.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна