Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ: Всички площи с напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с евросредства

Снимка: ec.europa.eu

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими за подпомагане с европейски средства, съобщават от Министерството на земеделието. Общият бюджет на финансовата помощ е близо 100 млн. лева. Ведомството публикува за обществено обсъждане проекта на насоките за кандидатстване.

"Целевият прием на проектни предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство" е по подмярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони.

След постъпили коментари при предишно обществено обсъждане и нова комуникация между министерството и службите на Европейската комисия става ясно, че допустими за подпомагане ще са площи, на които има напоителни инсталации, включително и площи, които не се напояват, но в които към 1 януари 2007 г. е действала система за напояване.

Бюджета на процедурата е 98 млн. лева. като минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е малко над 29 хиляди лв., а максималният - 880 000 лв.

Финансовата помощ за одобрени проектни предложения е до 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикуваните документи е до 12 август 2024 г.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна