Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесверът се готви за евакуация на германци от Ливан

Фрегатата "Хамбург" може да бъде задействана в операцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бундесверът се подготвя за мащабна операция за евакуация на германски граждани от Ливан поради опасенията от военна ескалация в Близкия изток, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че за целта във военновъздушната база в град Вунсторф в германската провинция Долна Саксония се поддържа в готовност военен транспортен самолет А400М и военнослужещи, които могат да излетят в кратък срок.

В ход е и подготовка на военноморските сили на Германия. В мисията могат да бъдат включени предимно германски граждани, които са останали в Ливан въпреки многократните призиви да напуснат страната, посочва БТА.

Както отбелязва сп. "Шпигел", транспортният самолет А400М би могъл да вземе германски граждани от Бейрут и след няколко часа полет и да ги остави в Кипър, след което отново да излети за Бейрут.

Германската военна фрегата "Хамбург", която е на път за операция в Червено море, би могла да бъде пренасочена за евентуална евакуация на граждани на Германия по море. В момента корабът се намира южно от бреговете на Гърция.

Говорител на министерството на външните работи в Берлин заяви вчера, че около 2100 германски граждани вече са се регистрирали в кризисния списък в Ливан, което е с 800 души повече от миналата седмица.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна