Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уелнес индустрията под микроскоп: Какво наистина укрепва имунитета ни?

| обновено на 06.08.24 в 12:22

На днешния 6 август говорим за митовете около имуностимулантите в ефира на предаването "Време за наука". Има ли начини чрез различни хранителни добавки да засилим имунитета си, или е най-добре да не пречим на тялото си да ни пази от самите нас? Кои от носещите стълбове на могъщата уелнес индустрия лежат върху научни основи и кои върху митове и празни, затова пък скъпи, обещания? За всичко това питаме имуноложката д-р Шийна Круйкшанк. В предаването се включва и Петко Желязов, който ни помага с превода.

Д-р Круйкшанк е преподавателка по имунология в Университета в Манчестър и комуникатор на науката с редица награди. Нейните научни интереси са насочени към това как имунната система разграничава заплахата от инфекции или увреждащи агенти като замърсяване от полезни неща като нашия микробиом. Довечера тя ще изнесе популярна лекция по темата по покана на платформата за наука и култура Рацио.

И така, питаме д-р Круйкшанк, има ли лесен начин да различаваме истината от заблудата в необятния свят на съвременната уелнес индустрия, която ни предлага стотици, даже хиляди начини да укрепим имунната си система и здравето си срещу покупка на един или друг "вълшебен“ еликсир?

Според д-р Круйкшанк, повечето изследвания в областта на имуностимулантите се базират на справочници и мнения, което затруднява установяването на научно обосновани факти. Тя посочва, че има някои важни изключения, като например необходимостта от витамин D през зимата, когато слънчевата светлина е недостатъчна. Освен това, някои вегани могат да имат нужда от добавки с витамин B12, който липсва в тяхната диета. Въпреки тези изключения, тя подчертава, че разнообразната и балансирана диета обикновено е достатъчна за поддържане на добро здраве и силен имунитет.

Д-р Круйкшанк отбелязва, че основният проблем е, че често не се храним правилно. Консумираме много мазни и бързи храни, живеем в стресово всекидневие и прекарваме много време, седейки на бюро. Тези фактори влияят негативно на нашето здраве и имунна система. Вместо да търсим магически решения, е по-добре да се фокусираме върху здравословния начин на живот, включващ правилно хранене, редовна физическа активност и управление на стреса.

Immune Boosting – fact or fiction? ще се проведе на 6 август от 20:00 часа (отваряме врати в 19:00 часа) в Кино Cabana .Повече за темата и възможност за закупуване на билет – вижте в сайта на организаторите Ratio.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна