Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна година на ниски изкупни цени на прасковите в Сливенско, алармират производителите

Снимка: Стоян Радев

Производителите на праскови в Сливенско алармираха, че изкупната цена на продукцията им е 60 ст. за килограм, което е под себестойността на отгледания плод. Изкупната цена на компотната праскова е станала ясна, след фактуриране на  предадената продукция. Според тях масово се вкарват праскови от Гърция, които се изкупуват там на цена от 35 евро цента. 

От 15-20 години изкупната цена на прасковите не е повишавана, каза Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова" Сливен. Той квалифицира цената като „обидна".

"Работна заплата, фонд „Работна заплата", торове, препарати, горива – всичко скочи. Тези хора, които идват да берат също искат някакво достойно заплащане. Ние може да се каже, че правим една социална дейност. Разплащаме се със всички и накрая чакаме от Европа да ни даде някаква субсидия, за да оцелеем. Е, до кога ще продължава това?"

Заради изкупните цени масивите с праскови са под заплаха от унищожаване, а младите производители не виждат бъдеще.

"Тук трябва да вложиш десетки хиляди левове и стотици хиляди левове за инвестиции от джоба си или от банките, а реално не може да получиш една заплата средна за България."

Фермерите коментираха още, че са очаквали тази година по-добра изкупна цена.

Производителите споделиха, че не могат да разчитат Министерство на земеделието да се намеси, защото в техния случай предлагането и изкупуването е на пазарен принцип и няма защитена цена.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени