Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морската вода, соли и климат действат лечебно на ставите"

Д-р Стойка Радева: Слънцето и ултравиолетовите лъчи имат болкоуспокояващ ефект върху ставните заболявания

Снимка: БГНЕС

Морската вода, морските соли и климатът на морето действат лечебно и подсилващо на нашия организъм.

"Всяка болка от опорно-двигателният апарат, която няма остро възпалителна компонента към момента на излагането на ултравиолетови лъчи, може да се повлияе благоприятно от слънчевите лъчи и морската вода, защото те предизвикват намаляване на импулсите за болка към централната нервна система, каза за БНР д-р Стойка Радева, началник на Клиниката по физикална терапия и рехабилитация в болница Царица Йоанна - Исул.

Морето е полезно за всякакви заболявания на опорно-двигателния апрат като - остехондроза на гръбнак, шия, лумбални прешлени, дори и да няма радикулярна симтоматика, само т.нар. болка в кръста, за различни дегенеративни заболявания на носещите стави, проблеми в раменните стави, в глезените.

Слънцето и ултравиолетовите лъчи имат болкоуспокояващ ефект върху ставните заболявания.

Морската вода и плуването в морето са изключително полезни за пациенти с ограничени двигателни възможности. Това е така, защото водата прави тялото леко, затова и плуването и подводната лечебна гимнастика се прилагат във всички лечебно-физикални процедури.

За подобрение на състоянието и намаляване на болката спомагат изключително много и морските соли, водорасли и луга, поясни още д-р Стойка Радева за БНР.

По думите й светлината на слънцето, морето спомагат за психичния баланс на човек, имат антистресов ефект. Те спомагат и на нашия естествен имунитет, това е превенция на заболявания, свързани с понижен имунитет.

Има заболявания, при които се налага ограничено ползване на морето и слънцето за повишаване на имунитета, но това е работа на личният или лекуващия лекар, които трябва да предупредят своите пациенти, допълни д-р Радева.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени