Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с безводието във Великотърновско се задълбочават. Хората заплашват да не гласуват

Снимка: Здравка Маслянкова

Проблемите с безводието в област Велико Търново се задълбочават. В свищовско и в горнооряховско е обявено безсрочно бедствено положение. В различни населени места, засегнати от липсата на питейна вода, хората излизат на протести. Днес това направиха десетки жители на село Майско. Те блокираха една от улиците в общинския център Елена и настояват да имат вода. Хората заплашват с гражданско неподчинение и се заканиха да бойкотират изборите наесен, заради безводието. 

Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е с проблемно водоснабдяване от години. Водният режим в Майско вече е драстичен и хората излязоха на протест, слязоха до общинския център в Елена, за да изразят недоволството си. Не им позволиха да отидат пред Общината и те се събраха пред стадиона и блокираха улицата:

"Проблемът е, че вече 11 години нямаме вода в нашето село. Никой не взема никаква препоръка. Никой не ни обръща внимание. Нямаме грам вода за пиене. На три-четири дена имаме вода, която тече като игла, като конец. Всеки застава с кофата и чака вода“.  

"10 години суша в Майско, живот в жажда и лъжа“, пишеше по протестните плакати. Над 2000 са жителите в Майско, има действащо училище и детска градина, но в яростта си от безводието, хората се заканват да спрат децата.

"Спирате да плащате вода. От 15 септември ученици няма да има. Няма да си пускаме децата. 10 години мизеруваме. Елате да видите децата ни от къде пият вода. От хидрофор, на дъното има 20 сантиметра пръст и пясък. Защо Общината не подсигурява питейна вода за вашите деца?“

Решаването на проблема с безводието в Майско е тема на обещания на всички избори – местни, парламентарни, европейски. С финансиране от Програмата за селските райони в Майско се правят близо 3 километра нова водопроводна мрежа, но според местните хора тръбите не са свързани с нов водоизточник. И вода няма.

"Проект за 4,3 млн. лв. са направили в село. Парите са европейски, за да ги откраднат. Нека да крадат, единственият ни проблем е вода. Изкопаха цялото село, а водата няма от къде да дойде. Стана гробища в селото. Омръзна ни да купуваме и да носим вода от съседните села. Продължаваме, вода искаме“

Допълнителни водни количества във водоснабдителната система на Майско се предвижда да бъдат осигурени от съществуващия каптаж с чешма до село Треновци. Ще се прави събирателна шахта и още 170 метра довеждащ водопровод до новопроектирана  водоснабдителна помпена станция, поясняват от Община Елена.

На протеста не дойде никой от общинското ръководство и от водоснабдителното дружество, а хората поискаха оставката на общинския кмет Дилян Млъзев и се заканват да бойкотират изборите наесен:

"Да си даде оставката Млъзев. Дойдат ли избори – ще имате вода, минават изборите – никой не ни има за хора. Сега на изборите няма да гласуваме. Няма смисъл, защо да гласуваме. Само ни лъжат“.

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени