Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е нужна нова европейска директива за работа при екстремни температури?

КНСБ ще настоява за промяна в българското законодателство, преди да има още такава директива

| Интервю
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ
Снимка: knsb-bg.org

Правим грешка да си мислим, че можем да се борим с климатичните изменения, трябва да се адаптираме към тях.

Това каза пред БНР Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ, участник в Консултативния съвет по безопасност и здраве при работа към Европейската комисия, който коментира в предаването "12+3" защо е нужна нова европейска директива за работа при екстремни температури.

"Още тази есен ние ще настояваме за промяна в българското законодателство, преди да има още такава директива", съобщи той.

Атанасов уточни, че изработването на една нова директива изисква поне 2 години, защото е процес, който е свързан с допълнителни изследвания и с научни разработки.

В момента текат обсъждания на европейско ниво за въвеждане на нова директива, според която държавите от ЕС трябва да предприемат адекватни мерки за защита на работниците и служителите. Разговорите по темата бяха инициирани преди две години от Европейската конфедерация на профсъюзите. Това уточни той и добави:

"Опитахме се преди 2 години, заедно с работодателите и правителствата, в Консултативния съвет по безопасност и здраве при работа, който е към ЕК, да започнем работа, но не успяхме да постигнем това, защото работодателите се дърпаха много сериозно от създаването на такава директива, защото това е свързано с доста мерки, които те трябва да предприемат и с много средства". 

Интервюто на Георги Марков с Огнян Атанасов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени