Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Итамар Яар: Да се надяваме, че напрежението между Израел и Иран няма да се превърне в регионален конфликт

| Интервю
Снимка: Личен архив

Напрежението в Близкия изток не стихва. Причината – очакваният отговор от Иран след убийствата миналата седмица на лидерите на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут. Израел обяви, че е готов да се защити от евентуални ответни удари. 

Пред БНР ситуацията коментира генерал Итамар Яар, бивш заместник-началник на Съвета за национална сигурност и настоящ председател на движението "Командири за сигурността на Израел", в която членуват бивши висши военни, представители на специалните служби, полицията и посланици:

"Положените в Израел след терористичното нападение на "Хамас" от 7-и октомври 2023 г. е напрегнато, защото обстрелът с ракети, бомби и дронове от страна на "Хамас" и "Хизбула" не спира. Продължават и нападенията над граждани. Стотици хиляди жители на Севера и Юга на страната вече 10 месеца са вътрешни бежанци. При такава ситуация всяка държава би се защитавала".

Дали ще има бомбардировки и ракети по Израел от Иран?

"Въпросът е дали Иран ще отговори лично. Вариантите в тази ситуация са много. След операция "Шукр и Хания" е доста по-напрегнато, но аз съм уверен, че армията ни е готова да защити страната ни. Да се надяваме, че сегашното напрежение, няма да ескалира още и че няма да се превърне в регионален конфликт".

В чуждия печат има публикации, че Иран разполага с електро-магнитно оръжие - "невидимо" за радарите. Има ли действително такова оръжие, или става дума за психологическа война?

"Нямам отговор. Дали имат някакво оръжие-чудо, или - не, не е най-важно. Иранските ръководители се намират в сложно положение пред гражданите си, защото не са успели да предотвратят политическо убийство на територията на страната. Много е възможно Техеран да е получил по-модерно оръжие от Русия, но не е изключено с подобни твърдения иранската страна да иска да повдигне самочувствието на гражданите си".

Армията е в готовност, съвместно със съюза от държави от Близкия изток, Европа и САЩ, да посрещнат евентуално нападение от Иран. Но как се прима опасността от израелските граждани?

"Хората тук вече имат опит за справяне с подобни ситуации. Обикновено, в държави, където има война, населението иска да напусне страната. Израелците са по-различни, защото хиляди сънародници искат, а и се завръщат в родината си, за да помогнат, както и с каквото могат".

Интервю на Феня и Искра Декало с ген. Итамар Яар в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени