Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабно честване на 75-годишнината от откриването на Панагюрското златно съкровище

Тържествата ще се проведат от 2-ри до 8-и декември

Снимка: FB/NationalMuseumOfHistoryBulgaria

Започна подготовката за отбелязването на 75-ата година от откриването на уникалния тракийки шедьовър. Като мащаб такова честване ще се организира за първи път. 

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище на 9-и август. То ще остане на роден терен до 10-и септември. В рамките на месец жителите и гостите на Панагюрище ще могат отново да се насладят на изящните тракийски девет съда, открити на 8-и декември 1949 година от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови по време на изкопни работи в тогавашната керемидена фабрика в града. Общото тегло на златния сервиз е малко над 6 килограма. Златното съкровище ще бъде подредено в залата-трезор на Историческия музей. Тя е изградено специално за съкровището с дарителски средства на "Асарел-Медет". 

Кметът Желязко Гагов инициира поредица от срещи с институции, неправителствения сектор и бизнеса, за да се начертае общ план за тържествата, които ще започнат от 2-ри декември и ще продължат до 8-и декември.

По първоначален план седмицата на тържествата, посветени на годишнината от откриването на Панагюрското златно съкровище, ще бъде наситена с поредица от събития. Подобно честване се организира за първи път. Идеята е тържествата да придобият национален мащаб. Във връзка с това предстои и промяна на градската среда.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени