Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата за справедливия енергиен преход вълнува все повече млади хора

| Интервю
Снимка: wwf.bg

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната организация WWF заедно със своите партньори от Junior Achievement България провокираха десетки млади хора от Радомир, Перник, Кюстендил и Бобов дол да споделят своите мнения и да потърсят решения на наболели проблеми в родните им места в два тематични хакатона: 

  •  „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони“ 
  • „Природни решения за справедлив преход“

"С много желание и ентусиазъм 60 ученици се включиха в предизвикателството и, подпомагани от опитни фасилитатори и експерти, генерираха цял списък от свежи идеи, които могат да допринесат за развитието на районите, засегнати от въгледобивната промишленост. Разделени на 12 отбора, учениците търсеха устойчиви решения в сферата на индустрията, транспорта и строителството, а също и разсъждаваха по основополагащи казуси, като например как може природата да спомогне развитието на туризма или хранителната индустрия".

Това разказва Виктория Табакова, експерт "Младежка ангажираност и младежки политики" във WWF.

"Изобилието от новаторски идеи усложни максимално задачата на журито, което трябваше да отличи победителите в двата хакатона. Основните критерии за оценка бяха свързани с тяхната иновативност, устойчивост и пазарен потенциал. След сериозна дискусия все пак членовете на журито присъдиха първото място в хакатон "Природни решения за справедлив преход" на отбор "Маргаритки". Той предложи любопитна идея за екосъобразен хотел, който информира хората по екологични теми и ги стимулира да мислят за природата. Второто място отиде за "Гъбките" и тяхната тематична идея за производство на гъби в изоставена подземна мина в района на Перник.

Не по-малко оспорвана бе надпреварата и в другия хакатон, посветен на "Устойчивото енергийно развитие във въгледобивните райони". Победител в него заслужено стана отбор "Energy storm" с дръзка концепция за изграждане на ФЕЦ с ПАВЕЦ батерия върху затворената мина "Бистрица" с цел получаване на електроенергия за захранване на къщи за гости в две села до Кюстендил. След тях се нареди отбор "Fair and share", който предложи вариант за производство на еко-бетон с отпадъци от въглищната промишленост и други суровини за преизползване", добави тя.

Освен с ученици WWF и JA работят и с техните учители, за да направи образователния процес още по-атрактивен. Седем учители от въгледобивните райони на България вече са преминали обучение и преподават в клас темата за справедливия преход и климатичните промени, използвайки платформата за образователно съдържание Moodle. Чрез нея WWF и неговите партньори предоставят любопитни данни, факти и експертиза, адаптирани за ученици от различните класове. 

Интервюто на Георги Марков с Виктория Табакова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени