Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на пиринския ни курорт Стойчо Баненски в откритото студио на Радио София

Банско привлича хиляди туристи и през лятото, а дигиталните номади - нонстоп

Кметът Стойчо Баненски
Снимка: Лили Големинова

190 000 души са посетили Банско тази зима, но целта на местните жители и администрация е летните туристи да станат колкото любителите на ските.

От 1 май т.г. досега градът е посетен от 55 хиляди туристи.

Това съобщи пред БНР-Радио София кметът на Банско Стойчо Баненски.

В момента планинското курортно селище ври и кипи от музикантите и публиката на известния Джаз фестивал, но културната програма продължава и след този уикенд.

От средата на август предстоят дни, посветени на българската музика, след това е „Банско опера фест“, за септември е насрочен кулинарен фестивал и „Пирин ултра“, а по-късно през есента и филмов фестивал.

Освен това градът е сред световните хитове за дигиталните номади, допълва Баненски. Има обособени 8 коуъркинг места. В местното училище ходят деца от 8 националности.

"В Банско не се раждат повече деца, но вече има много трайно пребиваващи българи и чужденци. В летните горещини градът е подходящо и предпочитано прохладно място за почивка. Легловата база е достатъчно голяма и всякакви фестивали, конгреси и събития."

Кметът не премълчава и предизвикателствата – и вездесъщите, и специфичните.

Но с финансиране по проекти и със собствени сили се подобрява градската инфраструктура, обновява се осветлението и пътната маркировка, обособяват се нови паркоместа, предстои пълна реконструкция на ключовата ул. „Пирин“.

Обновяват се здравните кабинети и служби, но общината се нуждае от общопрактикуващи лекари и кметът обещава добри условия за желаещите джипита.

Чуйте разговора на Лили Големинова. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени