Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произнесени са първите три присъди заради безредиците в Обединеното кралство

Британският държавен секретар по правосъдието Шабана Махмуд след заседанието на комитета COBRA, свикано заради протестите, Лондон, 5 август 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите три присъди заради безредиците във Великобритания бяха произнесени. Това са първите присъди след вълната от насилие, заляла Великобритания след убийството с нож на три деца в крайбрежния град Саутпорт в Северозападна Англия.
Три години лишаване от свобода за упражнено насилие по време на антимюсюлмански бунтове миналата седмица получи 58-годишният Дерек Дръмонд.

Пред Кралския съд на Ливърпул той се призна за виновен за нападение над служител на спешна помощ и полицай.

Деклан Гийрън беше осъден на 30 месеца затвор, а Лиъм Райли получи 20 месеца за упражнено насилие срещу служители на реда и за расистки утежняващи елементи.

"Това е само върхът на айсберга", коментира прокурорът в Ливърпул, който смята, че започва "болезнен процес" за тези, които са избрали насилието и са смятали, че ще избягат от правосъдието.
В същото време полицията се готви за нови възможни бунтове в Англия след информацията за организирането на най-малко 30 протестни прояви.

Близо 6000 служители са мобилизирани, твърдят източници от полицията

"Правим всичко по силите си, за да гарантираме, че където и когато е нужен полицейски отговор - ще го има. Разположили сме адекватни сили за сигурност и успяваме да се справим с безредиците", заяви британският премиер Стармър.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени