Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел нареди на палестинците се евакуират от северната част на Ивицата Газа

Снимка: БТА

Израелските сили издадоха нови заповеди за евакуация на палестинците в северната част на Ивицата Газа. Боевете там продължават, въпреки че Израел се подготвя за очаквано нападение на север от Иран и от проиранската ливанска групировка "Хизбула" след убийството на преди седмица в иранската столица Техеран на лидера на палестинската терористична групировка "Хамас" Исмаил Хания. 

Израелският външен министър Израел Кац поиска елиминирането на неговия наследник Яхия Синуар. 

"Издигането на Синуар до шеф на "Хамас" е още една причина той да бъде ликвидиран колкото се може по-скоро", написа Кац в социалната мрежа "Х". 

10 месеца след кървавото нападение на "Хамас" срещу Израел Близкият изток е на кръстопът - или ще се стигне до регионална война, или дипломатическо сдържане ще позволи на израелската страна да приеме предложеното от американския президент Джо Байдън примирие.

Яхия Синуар застава начело на палестинската групировка седмица след като предшественикът му Исмаил Хания беше убит в Техеран. Смята се, че 61-годишният Синуар стои зад кръвопролитията от 7 октомври с 1200 жертви и 250 заложници. Нападението постави началото на войната в Газа, в която според палестинските власти са загинали над 40 хиляди жители на ивицата. Не е известно къде се намира Синуар в момента. 

Израелските власти предполагат, че се укрива в тунелите в ивицата Газа. Роден е в бежанския лагер Хан Юнис, и е един от основателите на "Хамас" и на бригадите "Ал Касам", военното крило на групировката. Синуар е наричан "Касапинът от Хан Юнис" заради бруталното отношение към палестинци, сътрудничили на израелските власти. Има четири смъртни присъди в Израел и е прекарал 22 години в затвора, преди 2011 да бъде разменен за израелския войник Гилад Шалид. Според наблюдатели изборът му за нов лидер на "Хамас" е предупреждение към Тел Авив.

Поздравления за избора на Яхия Синуар дойдоха от ливанската шиитска групировка "Хизбула", която също като "Хамас" е подкрепяна от Иран. Според групировката изборът на Синуар е потвърдил, че израелските убийства не са постигнали целта си. Снощи лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заплаши, че групировката ще отмъсти на Израел за убийството на военния й командир Фуад Шукр или заедно със съюзниците си в региона, или сама, "каквито и да са последиците".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова новия ръководотел на "Хамас"да се съгласи на примирие в Ивицата Газа, като посочи, че той е основната фигура, която трябва да вземе решение за това. По думите на Блинкън усилията за постигане на споразумение за спиране на огъня са на финалния етап, но са застрашени от напрежението, свързано с Иран. 

А в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон новият ирански президент Масуд Пезешкиян е призовал Запада да окаже натиск върху Израел и да не допусне избухването на регионална война. "Това е възможно само ако се постигне примирие в Газа", е заявил Пезешкиян.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени