Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство реши

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет ''Ангел Кънчев''

Днес кабинетът "Главчев" взе още редица решения, свързани със заплащането във висшето образование, социалните услуги, новата детска болница и подпомагането на пострадалите от бедствия

Снимка: БТА

Вече има проект за Националната детска болница, а почистването на терена, на който трябва да бъде изградена, върви по-бързо от планираното. Това заяви преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Димитър Главчев.

Той посочи, че друг приоритет на кабинета възможно най-бързо да бъдат изплатени компенсации на хората, които пострадаха от природните стихии.

Правителството увеличи и минималната работна заплата на асистентите във висшите учебни заведение, която става 2516 лева и влизат в сила със задна дата от 1 април.
До два месеца се очаква да приключи разчистването на терена, на който да бъде построена Националната детска болница, каза премиерът Димитър Главчев:

"Вече имаме и проект за болницата, в която леглата ще се увеличат на 422,  вместо предвидените по предишен проект 404. Ще има 24 клиники и отделения и усилията на всички ни са да има детска психиатрия във въпросната болница". 

На днешното си заседание правителството прие Националната карта на социалните услуги, чрез която се въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет.

В дългосрочен план целта е да се осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа. В Картата са включени всички социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво.

Също така държавата отпуска допълнителни суми за хората, което пострадаха от бедствия това лято, обяви още Димитър Главчев:

"Освен тези, които по закон преди бяха предвидени да им се изплащат, сега с нарочна програма за пострадали при природни бедствия се изплащат и средства отвъд сумата, която беше предвидена до този момент. Подадените към момента заявления по приетата от Министерския съвет програма са 43. Fчакваният разход за изпълнение на тази програма е общо в размер 67 854 (лева)".

Повече пари ще има и за асистентите във висшите училища, където минималната заплата скача с 416 лева.

Регламентират се и минималните заплати на изследователи и експерти във висшите училища и научните организации. Най-ниското възнаграждение за тях става 2013 лева за длъжностите, за които се изисква висше образование, и 1610 лева за тези, за заемането на които се изисква средно образование.
Междувременно правителството реши Тараклийският държавен университет да стане структура на Русенския университет "Ангел Кънчев" в съответствие с подписаното Споразумение между правителствата на България и Молдова.

По този начин ще се даде възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани от български произход от Тараклийски район и Гагаузия.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да закрие Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, тъй като акредитацията му е изтекла и то не е подало документи за нова.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени