Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли предложението за спиране на преговорите за продажба на оборудване от АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за спиране на преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" с дълъг цикъл на производство.

Според Драгомир Стойнев реакторите, закупени за Белене, трябва да се ползват за ремонта на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй":

"Почти всяка година по 2 пъти или по 3 пъти се спира VI блок. Не дай, Боже, тези аварии да зачестят още повече, ние няма как да гарантираме производството не е евтина енергия от VI блок на АЕЦ "Козлодуй". И да се избегне, с оглед нормалната експлоатация на този реактор, е вече съществуващите парогенератори, които държавата, които ние сме закупили за оборудването на АЕЦ "Белене", да се използват за VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

На първо и на второ четене парламентът прие промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, предложен от ГЕРБ-СДС. С тях ядрените централи, проектите за ядрени централи и площадките им стават Обекти от национално значение и Национални обекти, ако Министерският съвет не ги е обявил за такива.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени