Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари за предстоящия избор на служебен премиер: От "кандидати бол" до "не виждаме такъв"

Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ са разисквали възможността да свалят Рая Назарян от председателския пост в НС.
Снимка: БТА

Кирил Петков потвърди, че е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Той обаче допълни, че оттук насетне коалицията ще се фокусира върху следващата предизборна кампания и че всички други "технически процедурни варианти" не са устойчиви.
След като стана ясно, че в дневния ред на парламента не присъства темата с възможността за смяната на Назарян, вниманието на всички парламентарни групи е насочено към избора, който президентът Румен Радев ще направи за бъдещ служебен премиер.

"Имаше такава инициатива, но ние решихме, че единственият начин реално, дългосрочно да се преборим с модела "Пеевски", с модела на задкулисието, е с доверието на българските граждани. Всички други технически варианти, всякакви други процедурни варианти, те във времето не са устойчиви".

Това призна за инициативата за свалянето на председателя на Народното събрание Рая Назарян Кирил Петков, без да даде повече никакви подробности. Попитан каква е оценката му за управлението на служебния премиер Димитър Главчев и дали вярва, че той ще организира честни избори, Петков отвърна:

"Страхът ми с Калин Стоянов е, че изборите няма да бъдат честни, както не бяха и последния път".

Още преди признанието на Петков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира по темата за свалянето на Рая Назарян от поста:

"Аз не виждам какво се е случило, за да се връщаме пак към този въпрос".

При управлението на служебния премиер Димитър Главчев никой не оспори изборите, подчерта Борисов. Той коментира, че за ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер и че по Конституция е право на президента да го избере:

"За ГЕРБ няма никакво значение кой ще премиер", заяви Борисов.
Президентът трябва да прецени кой е най-подходящ, заяви и председателят на парламентарната група на социалистите Борислав Гуцанов. Но добави, че социалистите считат, че е добре служебният министър-председател да бъде равно отдалечен от всички политически партии:

"Това е решение единствено и само на президента. За нас е важно изборите да бъдат честни и служебният кабинет да не си позволява да се намесва в изборния процес.(...) Господин Главчев е сериозна политическа фигура", посочи Гуцанов.
Държавният глава трябва да си върши работата, а не в момента да се опитва да се разбере с някой от "домовата книга" (тоест от списъка, определен след промените в Конституцията, за възможните кандидати за служебен премиер ) какви министри ще сложи, коментира един от председателите на ДПС Делян Пеевски.

Той заяви, че е имало тайни срещи в офиса на Христо Иванов, а инициатори на срещите са Кирил Петков, Христо Иванов и Румен Радев.:

"Правят тайни срещи, провалиха се да свалят Рая Назарян, уплашиха се публичността. Нали знаете, че имаше още срещи, тайни, с автомобили, прехвърления, криене - в офиса на Христо Иванов, Копринков е говорил.(... ) Кирил Петков и Христо Иванов и баща им Радев - Мистър Кеш".
Във връзка с признанието, че в ПП-ДБ е обсъждана инициатива за сваляне на Назарян, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че единствените срещи, в които партията му е участвала, е за подкрепата на третия мандат.

Що се отнася до оценката за служебния премиер: "За Главчев ние казахме ясно и категорично, искахме и неговата оставка, както и на Калин Стоянов, заради очевидната неспособност да се справят адекватно с пожарите".

А кой е подходящият бъдещ служебен премиер: "Не виждаме такъв", отбеляза Костадинов.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени