Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха закона за въвеждане на еврото

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Без дискусии и дебати Народното събрание прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България. Бяха одобрени текстовете, подкрепени от Комисията по бюджет и финанси.

Закона подкрепиха 167 депутати, 48 гласуваха "против", а 13 се въздържаха.

Дата на въвеждане на еврото в у нас е датата, определена в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България.

Въвежда се и "период на двойно обращение на лева и еврото". В срок до един месец от датата на въвеждане на еврото, левът и еврото едновременно ще бъдат законни платежни средства. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

Депутатите разписаха, че превалутирането на цените не може да води до поставяне на потребителите във финансово по-неблагоприятно положение и не може да води до увеличение на цените на стоките и услугите, освен когато това е обосновано от обективни икономически фактори.

БНБ ще обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс. През първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще се обменят безплатно в евро и банките. За същия период "Български пощи" ще обменят безплатно банкноти и монети в евро в населените места, където няма офиси или клонове на кредитна институция. Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от "Възраждане" Димо Дренчев, което предвиждаше срокът, в който в клоновете на "Български пощи" ще обменят безплатно левове в евро, да е едногодишен, а не 6-месечен.

Парламентът прие да се въведе т.нар. период на двойно обозначаване на цените, в рамките на който цените и другите парични суми за плащане ще бъдат изписвани както в левове, така и в евро. След изтичането му двойното обозначаване ще бъде прекратено. В периода, цените на стоките и услугите, общата крайна сума, която потребителят заплаща, се обявява в издавания фискален бон или в друг документ, регистриращ плащането, в евро и в левове.

При плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Когато няма достатъчна моментна наличност, връща остатъка изцяло в левове.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна